Norges Stupskole er NSF sin mal for stupopplæring. Stupopplæringen arrangeres av lokale klubber. Alle klubber som er registrert i Norges Stupskole driver stupopplæring etter Norges Svømmeforbunds metodikk og pedagogikk.
Norges Stupskole har fire hovedmål:
1. Lære vekk trygg og sikker stuping, samt få barn- og unge til å bli fortrolig med både vann og akrobatikk.
1. Lære vekk trygg og sikker stuping, samt få barn- og unge til å bli fortrolig med både vann og akrobatikk. Sikkerheten for stupskoleelevene og instruktørene er det aller viktigste! Sikkerhet gjelder både når det kommer til fysiske utfordringer, men også det å komme inn i et miljø fritt for fordommer og forskjellsbehandling. Elevene skal komme til et trygt og forutsigbart treningsmiljø.
2. Få flest mulig barn og unge til å sette pris på stupidretten.
2. Få flest mulig barn og unge til å sette pris på stupidretten. Stupidrett er en idrett som gir unike muligheter til å oppleve mestring uansett nivå. Alle kan drive med stuping, men ikke alle kan bli flinke, og det er svært viktig å ta vare på utøvere som får mye glede av idretten, selv om potensialet ikke er så godt i utgangspunktet. Det er imidlertid da viktig å formidle at konkurranseaspektet kan defineres ut fra egne prestasjoner og forbedringer, og ikke hva andre barn på samme alder får til.
3. Gi grunnlag for at alle stupere skal kunne nå sitt eget potensial…
3. Gi grunnlag for at alle stupere skal kunne nå sitt eget potensial, og gi nasjonale retningslinjer for hva grunntrening innen stupsporten innebærer. En stupelev skal ha like muligheter for å lykkes med stupsporten uavhengig av hvilken klubb han kommer fra. Alle stupere i Norge skal kunne det grunnleggende skikkelig!
4. Være en hjelp for klubber som ikke har en stupskole til å starte opp stupundervisning.
4. Være en hjelp for klubber som ikke har en stupskole til å starte opp stupundervisning. Svært mange basseng i Norge har stupmuligheter, men kun et fåtall tilbyr stuptrening. Gjennom dette kompendiet, skal interesserte få en innføring og hjelp slik at de kan starte med stupinstruksjon.
Navnet Norges Svømmeskole, logo, merker og kursnavn er registrerte varemerker som tilhører Norges Svømmeforbund, og kan ikke brukes av andre uten skriftlig tillatelse fra Norges Svømmeforbund.
PÅMELDING OG INFORMASJON
Alle stevnepåmeldinger sendes til: stevne@askersvom.no
I emnefeltet skriv stevnets navn, svømmerens fulle navn
I tekstfeltet skriv øvelsesnummer: øvelsenes betegnelse
Viktig: Etterpåmelding, avmelding eller andre endringer forut for stevnet sendes også til stevne@askersvom.no. På stevnedagen gis beskjed til lagleder, om mulig ved ankomst hallen innen lagledermøtet.
Alle tider og stevneinformasjon ligger på www.medley.no
HVA ER ÅM OG ÅMØ?
ÅM = Årsklassemesterskap
ÅMØ = Årsklassemønstring
LÅMØ gjelder som direkte kvalifisering til ÅM (Årsklassemesterskap) for årsklassene 13-16 år.
Etter at LÅMØ er avsluttet lages en nasjonal rangeringsliste for alle 11 og 12 åringene.
For 13-16 årsklassene er de 24 beste i hver klasse (landsbasis) kvalifisert. Rangering skjer etter sammenlagt de 4 beste poengsummene fra de 5 ÅM-øvelsene. LÅMØ benyttes som påmeldingstid for alle øvelser i ÅM bortsett fra på 200m IM. ÅM arrangeres i førsten av april.
HVORFOR STEVNEAVGIFT
Deltakerne på treningspartiene blir innkrevd stevneavgift hvert semester sammen med treningsavgiften. Stevneavgiften dekker klubbens utgifter til deltakelse på stevner i regionen: Individuell startavgift, startavgift for påmeldte stafettlag, evt. refusjon av bensinpenger og bomavgift, bespisning betalt av klubben, samt eventuelle andre utgifter. Avgiften skal også dekke askersvømmernes andel av våre utgifter til premier, halleie, leie av tidtakeranlegg osv når det er vi som arrangerer stevne. Avgiften er forskjellig for de forskjellige treningspartiene, og er fastsatt ut fra antall stevner som partiet skal være med på og antall øvelser som svømmerne forventes å starte i. Merk at stevneavgiften ikke dekker kostnadene ved reisestevner utenfor regionen.
Deltakelse på stevner er en integrert del av konkurransesvømmingen. Avgiften er derfor obligatorisk og lik for alle på partiet. Selv om en svømmer planlegger å ikke delta på alle stevnene som er satt opp for partiet skal avgiften betales i sin helhet. Bare hvis det kan dokumenteres at svømmeren ikke har mulighet for å delta av medisinske eller andre årsaker kan stevneavgiften refunderes. Send i så fall søknad om refusjon til kontoret.
HVA ER LÅMØ?
LÅMØ = Lansdel Årsklassemønstring
LÅMØ
I Norge avholdes LÅMØ i 5 landsdeler. Alle deltakerene må delta i alle LÅMØ øvelsene. Man kan delta i LÅMØ det året man fyller 11 år til det året man fyller 16 år.
For å delta i LÅMØ må svømmeren kvalifisere seg. Dette gjøres gjennom LÅMØ øvelsene.
De 24 beste i hver av klassene 13 år til 16 år vil være kvalifisert. For klassene 11 og 12 år holder det å ha gyldig påmeldingstid på alle de 5 øvelsene. Rangering skjer etter sammenlagt de 4 beste poengsummene fra de 5 LÅMØ-øvelsene. Gyldig påmeldingstid må være oppnådd på ALLE de 5 distansene.
Rangeringslistene ligger inne på medley.no
LÅMØ – Øvelser for 11 årsklassen (kvalifiseringsår= mens de er 10 årsklassen)
• 400 m fri
• 50 m butterfly
• 100 m bryst
• 100 m rygg
• 200 m medley
LÅMØ –øvelser 12 – 16 årsklassen( kvalifiseringsår = året før)
• 400 m fri
• 100 m butterfly
• 200 m bryst
• 200 m rygg
• 200 m medley
REKRUTTSTEVNE
Rekruttstevne er en veldig fin introduksjon til stevner og hvordan svømming drives som konkurranseidrett. I disse stevnene får alle deltakerpremier, og man kan ikke bli disket. Det er viktig med gode stevne-opplevelser for å bli trygg og finne glede og interesse for videre stevnedeltakelse. Det settes opp alfabetiske resultatlister.
Vi anbefaler å melde på til korte distanser, eksempler:
25 fri
25 rygg
25 bryst
Snakk gjerne med ansvarlig trener for tips til distanse.